fi en

Väriloisto valaisi Helsingin – maaginen kuvareportaasi Luxista

09.01.2018

Kun tammikuu on pimeimmillään, valonpilkahdus kaupunkiympäristössä saa ihmeitä aikaan. Valofestivaali Lux Helsinki on meneillään nyt jo kymmenennen kerran Helsingin kaduilla. Raportoimme valokylvystä myös vuosi sitten, katso viime vuoden videokooste täältä.

Tänä vuonna Luxin reitti ei ollut keskittynyt Kruununhaan ja Katajannokan ympäristöön, vaan valotaiteesta sai nauttia Esplanadilta Punavuoreen päin suuntaavalla kierroksella.

1800-luvun lopun peruja oleva Erottajan paloasema on Helsingin vanhin edelleen porskuttava paloasema. Muutenkin jyhkeä julkisivu oli vangitseva näky välkehtiessään hälytysajossa olevan paloauton punasinisissä väreissä.

Koleasta ulkoilmasta pääsi hetkeksi myös sisälle lämmittelemään. Kulttuuriareena Glorian sisällä ollut valoteos nousi henkilökohtaiseksi suosikikseni. Teatterin käytävät oli koristeltu uv-valossa hohtavilla kukkaiskoristeilla ja erilaisilla laservaloilla. Kokonaisuus huipentui valoja ja tanssia yhdistelevään esitykseen teatterin näyttämöllä. Taatusti illan värikkäin näky!

Jättimäisen seinälle heijastetun muuttuvan labyrintin jälkeen myös kaduilla pääsi nauttimaan uv-valoja hyödyntävästä taiteesta. Graffitimaalaukset ja erikoinen konttiteos esittelivät urbaanimpaa ja hivenen psykedeelisempää ilmaisua vastapainona valaistuille rakennuksille.

Kierros koukkasi Kasarmitorille, jossa esillä oli neonvaloista muodostuvia ihmishahmoja. Ohjelmaa tutkittuani teoksessa on kyse pakomatkalla olevasta pakolaisperheestä.

Illan komein valoshow nähtiin totutusti talsittuani viimeiselle etapille Senaatintorin tuomiokirkolle. Yksi kuva ei valitettavasti tee oikeutta useilla eri tavoilla tunnetun nähtävyyden julkisivua muokkaavalle valoinstallaatiolle. Luxissa kiinnostavinta on mielestäni juuri tapa, jolla tutun rakennuksen voi saada valon avulla näyttämään eri muotoiselta ja kokoiselta.

Lux Helsinki 6.-10. tammikuuta 2018 Helsingissä.

Kuvat: Arkkitehtitoimisto Eero Korhonen

Back to blog