fi en

Teollisuusmiljöö kiinnostaa - Vallilan Konepajan tulevaisuudennäkymiä

28.06.2018

Kevään aikana uutisotsikoissa on kerrottu Vallilan konepajan vanhoista tehdasrakennuksista ja niiden myymisestä. Konepajan alueella sijaitsevat vanhat rakennukset ovat suojeltuja, ja ne ovat merkittävää kulttuuri- ja teollisuusympäristöä.

VR Group myi toukokuussa osan Pasilan Konepajasta Yhdysvaltain entiselle suurlähettiläälle, Bruce Oreckille. Kaupan arvo oli 11 miljoonaa euroa.

Oreckille myytiin maalaamon, sähköjunahallin ja kokoonpanohallin muodostama kokonaisuus.  Konepajan myyminen on saanut paljon huomiota julkisuudessa, sillä kauppojen hieromisessa meni odotettua pitempään.

Esimerkiksi tavarataloketju Bauhaus yritti ostaa Konepajan itselleen, mutta moni asukas vastusti sitä. Oreckin tiedetään ainakin kaavailleen alueelle ravintola-, liike- ja toimistotiloja. Asukaat haluavat säilyttää alueen entisellään ja siksi muun muassa suurien ketjuliikkeiden myymälöiden avaaminen on kielletty. Erityisesti isoimman hallin puolelle on suunnitteilla kotimaisia pop up-yritysten liiketiloja ja kahviloita.

 Muun muassa Konepaja-liike on aktiivisena mukana ja tekee paljon yhteistyötä Oreckin kanssa. 

Konepajan uusiminen on iso ja kallis projekti. Vanhoissa rakennuksissa on paljon kunnostettavaa lampuista ja ikkunoista lähtien. Tavoitteena on kunnostaa rakennukset niin, että miljöö pysyisi mahdollisimman alkuperäisenä.

Monissa Euroopan maissa on osattu hyödyntää vanhoja, hylättyjä tehdasalueita. Hyvänä esimerkkinä on Tallinnan Tellaskivi. Se on entinen rautateiden varikkoalue, ja siitä on syntynyt tänä päivänä yksi Tallinnan suosituimmista kaupunginosista. Myös Suomesta löytyy useita esimerkkejä vanhojen tehdasalueiden hyötykäytöstä, tunnetuimpana esimerkkeinä Helsingin Kalasatama, Teurastamo sekä Tampereen Tampella. Vanhoista tehdasalueista on tehty houkuttelevia kulttuurin keskuksia, jotka vetoavat niin turisteihin kuin kaupungin asukkaisiinkin. Konepajan alueessa on paljon mahdollisuuksia samaan asemaan. Tehdashallien suuret, valoisat tilat ja korkeat ikkunat luovat loistavan tilan tehdä mainoksia sekä elokuvia.

Nyt kesällä Konepaja tarjoaa paljon mielenkiintoista tekemistä. Esimerkiksi Brunon Konepajasta löytyy niin kahvila, kirppis sunnuntaisin kuin mahdollisuuksia seurata MM-jalkapallon pelejä suurelta valkokankaalta. Alueelle on tullut myös uusi terassi kesän aikana ja se on joka päivä sunnuntaita lukuun ottamatta yhteentoista asti auki.

Kaikin puolin Konepajan tulevaisuus näyttää lupaavalta! Toivotaan, että tulevat uudistukset tehdään alueen historiallista miljöötä kunnioittaen.

 

Back to blog