fi en

Laatikko valtasi Hakaniemen torin – kauppahallin korvike yllättää erilaisuudellaan

31.01.2018

Jättimäinen laatikko hehkuu valoa tammikuiseen pimeyteen Hakaniemen torilla. Tältä näyttää Hakaniemen kauppahalli ainakin seuraavan kahden vuoden ajan. Kyseessä on väistötila "Helsingin vanhimman kauppakeskuksen" kauppiaille, kun vuonna 1914 rakennettu vanha kauppahalli on remontissa. 

Hakaniemen kauppahallin remontti alkoi vuoden alussa ja sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2020. Joidenkin arvioiden mukaan korjaus voisi venyä jopa kolmekin vuotta, mistä eivät kaikki kauppiaat ole taatusti olleet mielissään. Niin tai näin, uuteen laatikkoon on parempi alkaa totutella.

Torilla iltasella kävellessä uutta hallia ei voi olla huomaamatta. Harmaa kehikkomainen rakennus on sisältä täysin valkea, mikä saa aikaan valoa hohtavan vaikutelman. Ulkonäkö on moderni, ja sointuu hyvin yhteen uudistetun metron sisäänkäynnin kanssa. Laatikkomainen kokonaisuus ei miellytä silmää niin hyvin kuin voisi, mutta muistettava on, että kyseessä on kuitenkin väliaikaisratkaisu.

Taustalle jäävä tiilinen vanha kauppahalli taas neonvalokyltteineen viestii nostalgisemmasta tunnelmasta.

 

 

Yli satavuotiaan Hakaniemen kauppahallin sisällä kävellessä tunnelma on ahdas ja erilaiset tuoksut täyttävät sen ilman. Hallin kauppiaat myyvät leipomotuotteita, kalaa, lihaa, mausteita, käsitöitä ja ties mitä tuoretta tavaraa osaa ihminen kaivata.

Alkuperäisen hallin tiivis ja vanhaa aikaa huokuva tunnelma onkin uusissa tiloissa täysin erilainen. Uuteen kauppahalliin pihan pimeydestä astuessa saa melkein siristellä silmiään, sillä kaikki on niin valkoista ja kirkasta. 

Tilat ovat avarammat, mutta yleisvaikutelma on todella steriili. Erilaisten ruokien ja raaka-aineiden tuoksut ovat tipotiessään. Voisin toisaalta kuvitella, että täällä ostosten teko ja asiakkaiden palveleminen onnistuu puolin ja toisin paremmin, kun tilaa tuntuu olevan enemmän. Yksi iso ero edelliseen kaksikerroksiseen halliin on myös siinä, että asiointi tapahtuu nyt yhdessä kerroksessa.

 

Alla olevista kuvista voit vertailla vanhan ja uuden hallin käytäviä:

 

 

 

 

 

 

Hallivanhus entistä ehommaksi

 

Helsingin kaupunginmuseon arkistoista löytyi kuva kauppahallista myös vuodelta 1914, jolloin halli rakennettiin. Kauppahallin suunnittelusta vastasi arkkitehti Einar Flinckenberg. Hakaniemen torilla kauppaa oli käyty kojuista jo 1890-luvulta asti, mutta hiljalleen järjestelyjen kannalta nähtiin järkevämmäksi aloittaa toiminnan siirtäminen sisätiloihin. Näin alkoi kauppahallin suunnittelu.

 

Mitä yli satavuotiaassa hallivanhuksessa sitten menee uusiksi? Helsigin kaupungin mukaan vanhan kauppahallin sisätilat kunnostetaan peruskorjauksessa alkuperäiseen asuunsa. Lisäksi hallimyynnin olosuhteita pyritään parantamaan uusilla ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmillä. Halliin tulee myös esteettömät kulkuyhteydet ja toimivat sosiaali- ja varastotilat.

Halliin tehdään myös maanalaista tilaa uusia järjestelmiä varten. Nykyisen rakennuksen talotekniikka on peräisin pääosin 70-luvulta, ja alapohjan tukirakenteet ovat heikkokuntoiset. Hallissa ei myöskään ole riittävästi kylmätiloja, jotta toimintaa voitaisiin kehittää.

Aikaisintaan siis vuonna 2020 Hakaniemen kauppahallin entisaikojen loisto lienee ehostettu entistäkin toimivammaksi. Myös nyt käyttöön tulleelle väistötilalle on väläytelty mahdollisuutta siitä, että se voitaisiin siirtää johonkin muualle Hakaniemen torilta, kun kauppiaat muuttavat takaisin vanhaan halliin. 

 

Kuvat: Arkkitehtitoimisto Eero Korhonen, Helsingin kaupunginmuseo (Juho Nurmi, Sakari Kiuru)

Takaisin blogiin