fi en

Pasilan uudistuminen etenee vauhdilla – hulppeita tornitaloja ja jättimäinen ostoskeskus

29.03.2019

Betoninen, harmaaksikin leimattu Pasila kokee nyt suuria muutoksia. Ympäristöstä suunnitellaan urbaanimpaa ja näyttävämpää kaupunginosaa Uusi Pasila-hankkeella. Erityisesti rautatieaseman alue on suurien suunnitelmien keskiössä.

Helsingin kaupungilla on suunnitelma yhdistää Pasila-Konepaja-Kalasatama alue harmoniseksi kokonaisuudeksi. Alueille syntyy ostoskeskuksia, suuria kerrostaloja, vilkasta liikennettä ja satoja asuntoja.

Pasilan kolme keskeisintä hanketta ovat Tripla, tornialue sekä ratakorttelit. Ne sijoittuvat rautatieaseman ympärille. Pasilan asema on yksi liikenteen solmukohdista, ja nyt sen hyöty aiotaan ottaa kunnolla käyttöön uudistuksen kautta. Tälläkin hetkellä Pasilan kautta menee päivittäin 60 000 matkustajaa.

Asukkaan näkökulmasta hanke on yhdistetty Keskuspuistoon ja luontoon. Kevyen liikenteen väyliä kehitetään ja tarkoitus on saavuttaa kantakaupungin tunnelma. Kysymyksenä herääkin, jääkö vanha osa Pasilaa ennalleen vai uudistetaanko sitäkin. Yhtenäisen ympäristön saavuttamiseksi esimerkiksi Itä-Pasilassa aletaan myöhemmin tänä vuonna miettimään jonkin asteista uudistumista.

 

 

Mall of Tripla

 

Tripla-ostoskeskuksen valmistuminen häämöttää. Sen odotetaan valmistuvan vaiheittain 2019-2020 aikana. Aseman yhteydessä sijaitseva Tripla on kolmen korttelin kokonaisuus, johon sisältyy kauppakeskus, hotelleja, asuntoja ja toimistoja.

Triplan arvo on noin 1,2 miljardia euroa. Työmaita on viisi: katu- ja maatyöt, kauppakeskus, hotellit ja toimistot.

Triplasta suunnitellaan ja kulttuurin keskusta tuhansille kävijöille. Redin kohdalla tilanne oli samanlainen, mutta asuntojen vielä valmistuessa ostoskeskus ei ole savuttanut odotettua suosiota. Triplan kohdalla on eduksi vilkas junaliikenne ja suotuinen sijainti. Todella moni luottaa Triplan vetovoimaisuuteen ja tulevaan suosioon, sillä esimerkiksi 90 prosenttia liiketiloista on jo vuokrattu.

Tällä hetkellä hanke on reilusti edellä alkuperäistä aikataulua ja ostoskeskuksen olisi tarkoitus avautua ennen 2019 joulumyyntiä.

Ostoskeskukseen on tulossa viisi kerrosta: ensimmäinen kerros sisältää suurmarketin ja pienempiä elintarvikeliikkeitä, toinen kerros sisältää kulkuyhteyden junille sekä kauppoja ja kahviloita. Kolmannessa kerroksessa on suuri aukio, ravintolat ja baarit. Neljäs kerros on pyhitetty palveluntarjoajille ja tapahtumille, viides kerros on viihdekerros. Siellä voi esimerkiksi mennä elokuviin.

Tarkoituksena olisi päästä jokaiseen kerrokseen katutasolta. Helppo liikkuminen on avainsana tässä massiivisessa ostoskeskuksessa, jossa yhdistyy idea siitä, että junasta voi hypätä jo Pasilan kohdalla pois nauttimaan palveluista.

Triplaa on yritysten nettisivujen mukaan lähdetty suunnittelemaan ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Esimerkiksi julkisivussa on keramiikkalaatat, jotka valmistetaan luonnonmateriaaleista ja kestävät rajujakin sääolovaihteluita.

 

 

 

Pilvenpiirtäjiä Pasilaan

Keski-Pasilan tornialueen äänestyksen voitti YIT:n vetämä hanke Trigoni. Suunnitelmat ovat mahtipontiset. Niihin kuuluu yhdeksän tornin kokonaisuus, joista korkeimmat olisivat pilvenpiirtäjien mitoissa.

Ensivaiheessa rakennettaisiin kaksi tornitaloa: toinen olisi 40 kerroksinen ja toinen 51-kerroksinen. Nämä korkeat tornitalot olisivat kolmion muotoisia.

YIT kuvailee Trigonin tarkoituksena olevan muodostaa tämän päivän kaupunkiympäristön DMA-kortteli (lyhenne sanoista density,mix,acces). Lyhyesti se tarkoittaa modernia aluetta, joka yhdistää ympäristön, maankäytön ja liikenteen toimivaksi ja viihtyisäksi kokonaisuudeksi.

Tornialueen rakentamisen olisi tarkoitus käynnistyä 2020-2021 aikana.

 

 

Pasilan pohjoispuolelle, Triplan taakse, on suunnitteilla Ratakorttelit-niminen asuinalue. Se tulee kattamaan kodin noin kolmelle tuhannelle kaupunkilaiselle ja tarjoamaan työpaikan yhteensä noin tuhannelle työntekijälle. Asuntojen ja toimistotilojen lisäksi alueelle on suunnitteilla muun muassa päiväkoti ja koulu.

Avainsanoina suunnittelussa tuntuukin olevan korkean ja matalan tilan vaihtelut. Kokonaisuudesta tulee varmasti vaikuttava, kunhan myös muu osa Pasilaa otetaan huomioon.

Mielenkiintoista onkin, miten korkeat rakennukset tulevat vaikuttamaan Helsingin yleisesti matalaan siluettiin.  On huhuttu, että tornirakennuksista tulisi niin korkeita, että vironlaivalla matkustajat näkisivät ne saapuessaan Helsinkiin.

 

Voit myös lukea aiemman postauksemme aiheesta tästä linkistä.

Tarkemmin hankkeeseen ja tuleviin suunnitelmiin voi tutustua esimerkiksi www.uusipasila.fi

 

Kuvituskuvat Tripla-ostoskeskuksesta ja teksti: Arkkitehtitoimisto Korhonen

Lisäkuvia esimerkiksi tornitalojen luonnoksista voi nähdä Uusi Pasila-hankkeen nettisivuilta.

 

 

Takaisin blogiin