fi en

Näin huomioit hygieeniset pintamateriaalit kodin arkkitehtisuunnittelussa

01.10.2021

Pandemian vaikutukset näkyvät jo pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ja yksi näistä tapauksista on rakennusala, jolle on tullut valtavasti mahdollisuuksia suunnata ajatukset tulevaisuuteen. Esimerkiksi uudisrakentajat tai remontoijat tarkastelevat kodin sisustusratkaisuja nyt uudesta näkökulmasta: sen lisäksi, että suosimme aiempaa enemmän paikallista, ajallisesti kestävää ja vastuullisesti tuotettuja materiaaleja, haluamme helppoutta pintojen ja kalusteiden puhdistettavuudessa. Millaiset materiaalit ovat huomisen asumisessa tärkeitä, voiko kodin hygieniatasoa parantaa ja mitä näistä on hyvä ottaa huomioon jo arkkitehtisuunnittelun alkuvaiheessa? Tässä blogissa keskitymme tarkemmin ottamaan esille tiiviisti kolme tärkeää näkökulmaa, jotka tukevat turvallista asumista hygieenisen arjen puolesta.

Ensimmäisenä huomiona nostamme esille rakennesuunnittelun ja massoittelun. Jo arkkitehtisuunnittelun alkuvaiheessa on hyvä pohtia, mitä ratkaisuja, yksityiskohtia ja toimintoja asumiselta halutaan? Jokin tietty yksityiskohta voi olla merkittävä päättää jo suunnittelun alkuvaiheessa, ja siksi alkuvaiheen tarkka pohdinta on tarpeen. Viimeisen vuoden aikana tietoisuus tartuntatautien leviämisestä on saanut meidät suunnittelijat myös valveutuneeksi - koti kokoaa parhaassa tapauksessa eri paikoissa päivän viettäneen perheen henkilöt yhteen ja onkin tästä syystä tärkeä pohtia rakennusta kokonaisvaltaisesti muotoilun suhteen, jotta myös hygieniset edellytykset toimisivat parhaalla mahdollisella tavalla. 

Kuva: Temal. Kuvassa kaluste, allas sekä vetimet ovat kaikki antibakteerisia.

Yksityiskohtia ja viimeistelyjä voi myös pohtia kiintokalusteet huomioiden. Tämän vuoksi toisena huomiona nostamme valinnoissa kiintokalusteet, jotka esimerkiksi keittiö-, kylpyhuone- ja saniteettitiloissa sisältyvät usean käyttäjän arjen eri toimintoihin. Esimerkiksi ekologisuuteen ja paikallisuuteen keskittyvä, 5 cm välein massakustomoituja kylpyhuonekalusteita valmistava Temal on tuonut markkinoille vuosien kehitystyön tuloksena antibakteerisen Cleanemal®-pinnoitteen heidän valmistamille altaille. Tämän ympärille Temal on rakentanut kylpyhuonekalustesarjan nimeltään Sisu, jossa altaiden lisäksi myös kaluste ja vetimet ovat antibakteerisia, sekä hylkivät likaa, hometta ja sieniä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voimme asiakkaana valita ratkaisuja 5-senttimetrin vaihteluvälillä kohteen ja tarpeen mukaan täysin antibakteerisella ominaisuudella unohtamatta hygieenisyyttä. Oli kohteesi esimerkiksi linjasaneeraus tai uudisrakennus, kyseiset ratkaisut ovat mainioita toteuttaa kalusteet juuri oikean kokoisena ja oikeaan tarpeeseen. 

Kuva: Temal. Kuvassa kaluste, allas sekä vetimet ovat kaikki antibakteerisia.

Kolmantena huomiona haluamme kiinnitämme huomiota kokonaisuuteen. Meillä Arkkitehtitoimisto Eero Korhonen Oy:llä vastaamme asiakkaiden tarpeisiin ja tuomme esille vaihtoehtoja juuri sinun tarpeidesi mukaan - oli toiveesi esimerkiksi helposti puhdistettavat pintamateriaalit lattiassa tai kosketuspinnoilla, vetimissä tai esimerkiksi kodin automaattisessa mekaniikassa, kuten vesihanoissa, suunnittelemme yksityiskohdat huomioiden vankalla kokemuksella. Jo pienet yksityiskohdat ovat apuna turvallisessa asumisessa, mutta on hyvä muistaa, että asukkaiden keskinäiset, yhteiset pelisäännöt ovat avainasemassa osana onnistunutta kokonaisuutta. Mikä on sinulle näistä ajatuksista tärkein osana hygieenistä kotia? 

Toteutamme arkkitehtisuunnittelua pitkäaikaisella kokemuksella ja monipuolisesti Helsingin alueella. Meille on tärkeä auttaa sinua unelmien kodissa jo alkukartoituksesta lähtien aina projektin loppuun asti. Heräsikö sinulle kysyttävää tai haluat vastauksen arkkitehtisuunnittelua koskevaan kysymykseen? Keskustelemme mielessäsi olevasta projektista ja ideoistasi mielellämme koska tahansa, voit olla meihin suoraan yhteydessä tai jättää yhteydenottopyynnön täältä.

Teksti Arkkitehtitoimisto Korhonen / Riku Tulkki 

Takaisin blogiin