fi en

Otaniemen Harald Herlin -oppimiskeskukselle Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto

04.10.2017

Kun nyt jaellaan jälleen kaiken maailman Nobel-palkintoja, on hyvä muistaa välissä myös kotimaisen arkkitehtuurin saavutuksia. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi tällä viikolla neljättä kertaa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon. Kerroimme viime vuoden voittajasta myös blogissamme.

Voittaja vuosimallia 2017 löytyi tällä kertaa Espoon Otaniemestä. Palkinto myönnettiin Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen peruskorjaukselle.

 Upeat kuvat puhuvat puolestaan, katso vaikka.

 

 

Tuttavallisemmin myös Otaniemen kampuksen kirjastona tunnettu rakennus rakennettiin vuonna 1970. Sen on suunnitellut Alvar Aalto. Keskus saneerattiin viime vuonna, ja nyt työ saa ansaitsemansa tunnustuksen. Kaikki ehdokkaat palkinnon saajaksi olivat tänä vuonna peruskorjauskohteita.

”Rakennuksen päätilojen ainutlaatuinen tunnelma syntyy Alvar Aallon taidokkaasta luonnonvalon käytöstä. Rauhallisille ja kauniille lukusalitiloille on uudistuneessa oppimiskeskuksessakin paikkansa,” kertoo suunnittelusta vastannut arkkitehti Teemu Tuomi voittotiedotteessa.

Oppimiskeskuksessa uusittiin talotekniikkaa, parannettiin esteettömyyttä sekä luotiin uudenlainen kalustus. Joitakin vanhoja toimintoja on purettu, ja tiloja muokattu monimuotoiseen työskentelyyn sopivaksi.

Moderniutta on tavoiteltu rakennuksen käyttötavoissakin. 1970-luvun kirjastossa tuskin harjoiteltiin kirjojen pänttäämisen lisäksi muun muassa esiintymistä, 3D-tulostusta tai ohjelmisto-opettelua. Moneen tarkoitukseen soveltuvat tilat lienevätkin jonkinlainen perusedellytys tulevaisuuden kirjastolle, esimerkkinä vaikkapa paraikaa rakenteilla oleva Keskustakirjasto Oodi.

 

 

Voittajasta päättänyt raati perusteli valintaansa muun muassa sillä, että tuttuun kokonaisuuteen on luotu uuden aikakauden tuntua. Toiminnalliset muutokset on tehty alkuperäistä Aallon arkkitehtuuria kunnioittaen, mutta myös sopivassa määrin haastaen.

Rakennus pysyy ulkoapäin saman näköisenä kuin ennenkin. Sisään astuessa voi kuitenkin yllättyä, jos viime vierailusta on hetki aikaa.

 

Kuvat: Tuomas Uusheimo / Arkkitehtuurin Finlandia

Takaisin blogiin