fi en

CLT-rakentaminen – uusi, ympäristöystävällinen rakennusmuoto

30.09.2019

 

 

Kaikki kuvien talot ovat arkkitehtitoimisto Korhosen suunnittelemia ja rakennettu CLT-materiaaleista. Talot sijaitsevat Espooossa.

Ilmastoystävällinen rakentaminen kasvattaa suosiotaan niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat tärkeitä asioita, jotka tulee ottaa huomioon asuntojen suunnittelussa sekä rakentamisessa. Siksi puun käyttäminen rakennusmateriaalina onkin ekologinen valinta: se on uusiutuvaa, luonnonmukaista sekä kestää pitkään.

Muun muassa Stora Enson nettisivujen mukaan puurakentaminen on vastuullinen vaihtoehto ilmastonmuutosta vastaan: puu sitoo hiilidioksidia ja sitä voidaan uusiokäyttää. 

Tästä uudehko innovaatio on CLT-rakentaminen. Se on edistynyttä puurakentamista, joka suosii puhtaita raaka-aineita ja takaa laadukkaan kodin.

 

 

 

Puurakentaminen on kustannustehokas valinta

CLT-rakentaminen (Cross Laminated Timber) soveltuu niin rivitaloihin, kerrostaloihin kuin omakotitaloihinkin. CLT-rakennustekniikalla toteutettu talo on ekologinen, kustannustehokas ja vastuullinen valinta.

Rakentamisessa käytetään CTL-levyä, joka on liimalla ristikkäin ladotuista kerroksista muodostettu puulevy. Puulevyt valmistetaan kestävästi kasvatetusta puusta, jossa metsää pyritään vahingoittamaan mahdollisimman vähän.

Ominaisuuksiltaan levy on jämäkkää, lujaa ja toimii kuin betoni. CTL-rakentamisen voi yhdistää helposti muihin puurakenteisiin, ja sen pintaa voi käsitellä lukemattomilla ero tavoilla.

CLT-rakentaminen myös säästää kustannuksissa pitkällä tähtäimellä. CLT-levy toimii hyvin lämpöä eristävänä seinärakenteena sekä kosteusteknisyys on hyvä. Materiaalit ovat puhtaita, paloturvallisia ja ilmatiiviitä. Esimerkiksi rakentamisessa käytettävä liima on ympäristöystävällistä ja takaa puun hengittävyyden.

 

 

 

Puurakentamisen tulevaisuus

Suomessa sekä muualla Euroopassa CTL-rakentamisen tulevaisuus vaikuttaa kirkkaalta. Erityisesti Keski-Euroopassa sen suosio kasvaa jatkuvasti. Kiintopuu.fi -sivuston mukaan CTL -rakentaminen kiinnostaa Suomessa, koska onhan kotimaassamme puurakentamisella vankka sija. 

Kokonaisuudessaan CLT-rakentaminen on siis ilmastoystävällinen, nopea ja laadukas vaihtoehto. Sitä voi hyödyntää monin eri tavoin, ja tulevaisuus näyttää miten se tulee vielä kehittymään.

Arkkitehtitoimistomme hyödyntää CLT-rakentamista työssään ja on osana ympäristöystävällisempää tulevaisuutta.

 

 

Kuvat: Arkkitehtitoimisto Korhonen

  

 

Takaisin blogiin