fi en

Onnistuneen linjasaneerauksen taustalla laadukas ARK-suunnitelma

19.02.2021

 

Kiinteistö AS Oy Hiekkaharjuntie 11. Kuva: Arkkitehtitoimisto Korhonen

Lähestyvä kevät tuo mukanaan monella taholla erilaisia muutoksia, ehkä kohdallasi lähtökohtia suunnata ajatukset putkiremontin tarpeen edistämiseen? Linjasaneeraus eli tuttavallisemmin putkiremontti, osuu kohdalle kiinteistössä, jossa järjestelmät ja tekniikka ovat palvelleet käyttäjiä siihen pisteeseen asti, että uudistus on kaikilla mittapuilla mitattuna vastuullista ja järkevää toteuttaa. Kerromme tässä blogissa muutamia hyviä lähtökohtia linjasaneerauksen toteuttamiseen arkkitehtitomiston näkokulmasta.

Rakennuksen ja putkistojen kunnon perusteella, noin reilun 40-vuoden välein toteutettavan putkiremontin yhteydessä uusitaan kauttaaltaan kiinteistön vesi- ja viemäriputket, mutta yhä useammin muutoksen aikana myös kiinteistön yleisten tilojen sekä asuinhuoneistojen kylpyhuoneet ja tietoliikennejärjestelmät päivitetään vastaamaan nykyistä asumismukavuutta. Linjasaneeraus on väistämättä jossakin vaiheessa edessä jokaisessa taloyhtiössä asuvien ja huoneistojen omistajien kohdalla -oikein suunniteltuna ja toteutettuna putkiremontti on kuitenkin tehokas tapa päivittää kiinteistön tekniikka ja asuintilat toiminnalliseksi jälleen vuosikymmeniksi eteenpäin. 

 

Kuvia lähtötilanteesta. Kuvat: Arkkitehtitoimisto Korhonen

Tämän blogitekstin ohessa esittelemme tarkemmin toteutuksen alla olevaa korjaussuunnitelmaa Vantaan Hiekkaharjussa sijaitsevaan, vuonna 1965 rakennettuun kerrostaloon, joka kokee suuren muutoksen alkuperäisiin tiloihin nähden. Kohteessa uusitaan kiinteistön asuntojen kylpyhuoneet sekä yleiset tilat, jossa myös saunaosasto päivitetään nykyajan tarpeita vastaavaksi.  

Kuvia lähtötilanteesta. Kuvat: Arkkitehtitoimisto Korhonen

Tämän remontin suunnittelun lähtökohdat ja tarpeet olivat meille tuttuja aiemmin toteuttamistamme kohteista, sillä asumisen tarpeet ja mieltymykset ovat muuttuneet aikojen saatossa kuvien mukaisista olosuhteista. Taustamme ja kokemus mahdollistavat, että voimme tuoda projekteissa esille monipuolisesti eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia lopputulokseen ja luonnollisesti myös budjettiin. Markkinoille tulee tasaisin väliajoin uusia, parempia menetelmiä ja tapoja tehdä, eikä aina tarvitse edetä perinteisen tavan mukaisesti materiaaleissakaan: suunnitelmissa voidaan tuoda mukaan esimerkiksi nykyaikaista elementtitekniikkaa, jota käytämme myös tässä kohteessa. Näin kustannuksiin ja toki myös putkiremontin kestoon on suora vaikutus, onhan aika usein asiakkaan näkökulmasta merkittävä asia osana kokonaisuutta.

 

Tekninen isännöitsijä Juha Jokinen isännöintitoimisto Fluxio Oy:stä kertoo Vantaan Hiekkaharjuntie 11 kohteessa toteutetun linjasaneerauksen pohjalta, kuinka tärkeitä laadukas pohjatyö ja ARK-suunnitelma kyseisissä projekteissa on, varsinkin kun aikataulun on oltava realistinen ja projektin edettävä jouhevasti. Jokisen mukaan usein linjasaneerauksissa toistuvat samat välivaiheet, joihin on tietysti kaikissa urakoissa syytä kiinnittää huomiota: “hyvin toteutetut suunnitelmat (LVIS) ja ajatuksella tehty urakkasopimus, niillä pääsee jo pitkälle”. “Muistiot urakkaneuvotteluista tulisi olla niin tyhjentäviä kuin suinkin”, Jokinen täsmentää. Toisaalta vaikka urakoitsijan toiminnassa olisi puutteita, tulisi ne heti Jokisen mielestä riittävällä valvonnalla ja ohjeistuksella paikata. Jokinen muistaa omakohtaisesti tapauksia, joissa on käynyt niin, “ettei valvoja kuin urakoitsijakaan ole aina ole sisäistänyt mitä urakkaan kuuluu”, jonka vuoksi projektin aikainen dokumentointi on aina hyvä asia.  

Havainnekuva Hiekkaharjuntie 11 yksittäisestä kylpyhuoneesta. Materiaalivalinnat ovat neutraaleja ja ajattomia. Kuva: Arkkitehtitoimisto Korhonen

Kuvat Hiekkaharjuntie 11 kohteen lähtötilanteesta kertovat, että tyypilliset korjaushankkeet ovat usein vastaavanlaisia: tilat ovat palvelleet käyttäjiä pitkään ja ovat päivityksen tarpeessa myös materiaalien puolesta - lähtökohdat muutokselle tässä kohteessa olivat tarve ja tilojen päivitys vastaamaan nykyisiä, muttuneita asumisen tarpeita. Kohteen uudistuksen tarkempiin tietoihin voitte tutustua pian julkaistavassa kohde-esittelyssä projektit -välilehdellämme.

 

Heräsiko sinulla kysyttävää tai haluaisitko keskustella tarkemmin osaamisestamme? Toteutamme toimistomme arjessa säännöllisesti erilaisia linjasaneerauskohteita ja kerromme mielellämme lisää palveluistamme sekä toteutetuista korjaussuunnitelmista. Löydät yhteystietomme täältä

Teksti: Arkkitehtitoimisto Korhonen / Riku Tulkki

Takaisin blogiin