fi en
Puotilan Kartano

Puotilan Kartano

Tyyppi Korjaussuunnittelu
Vuosi 2014
Kerrosala 0m2
Bruttoala 0m2

Puotilan kartano (Botby gård) syntyi kun Helsingin Vartiokylän kolme ratsutilaa (Domars, Rååns ja Klavis) yhdistettiin 1750-luvulla.

Omistajana toiminut Wilhelm Elg rakennutti Puotilan kartanon päärakennuksen ja kaksi sivurakennusta (väentuvan ja Pehtoorin pytingin) 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa.

Päärakennuksen päätylaajennukset, pihanpuoleinen venäläisvaikutteinen lasiveranta sekä empirekoristelu on lisätty puoli vuosisataa myöhemmin.

Viaporin viimeinen Ruotsinvallan aikainen komentaja ja Ruotsinsalmen toisen meritaistelun sankari amiraali Carl Olof Cronstedt syntyi Puotilan kartanossa.

Vuonna 2014 tehtiin päätös värikkäitä vaiheita kokoneen ja rapistuneen kartanon saneeraamisesta uudelleen ravintolakäyttöön. Hankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Eero Korhonen Oy ja rakennustöistä Wareco Oy.

Muutos- ja saneeraustyöt saatettiin loppuun erittäin nopealla aikataululla mutta kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kartanon arvoja kunnioittaen.

kaikki kunnostus- ja korjaustyöt tehtiin Helsingin kaupunginmuseon valvonnassa, ja töiden aikana kaupunginmuseo sai taltioitua arvokasta tietoa kartanon historiasta.

Päärakennuksen sisäpuoli ja sisustus rakennettiin kustavilaiseen tyyliin käyttäen kuitenkin nykyaikaisia tuotteita. Pahasti kärsineitä seiniä ja kattoja levytettiin ja maalattiin. Kaikki maalaustyöt tehtiin käsin ja viimeisteltiin siveltimellä. Lautalattioista osa pystyttiin pelastamaan, samoin ovista ja ikkunanpuitteista.

Remontissa suunniteltiin ja toteutettiin täysin uusi ilmanvaihtojärjestelmä sekä vesi- ja viemärijärjestelmä. Myös lämmitysjärjestelmästä nykyaikaistettiin patterit ja lämmönjakokeskus, sekä ravintolakeittiö uusittiin kokonaisuudessaan. Keittiötä varten toteutettiin oma ilmanvaihtojärjestelmä sekä jäähdytys. Uudet järjestelmät pyrittiin sovittamaan mahdollisimman paljon rakennuksen ilmettä säilyttäen. Alakattoja ja kotelointeja vältettiin ja tekniikka pyrittiin suunnittelemaan mahdollisimman huomaamattomaksi.

Takaisin projekteihin Lähetä pyyntö

Send request

Inquiry sent successfuly.
Fill required fields.
Request for: Puotilan Kartano
Cancel